Top

Het afstellen van je verrekijker

Het kijken door een verrekijker moet je leren. In het begin zal dit namelijk niet helemaal goed gaan. Zo kun je zwarte randen zien, en is het scherpstellen lastig. Maar niet getreurd, het gaat zeker lukken.
 
Oogkappen
Brildragers kijken anders dan niet brildragers. De oogkappen van een verrekijker kun je in en uit klappen. De kappen zorgen ervoor dat de afstand tussen je ogen en de kijker altijd goed is. Heb je een bril dan moet je de oogkappen inklappen. Draag je geen bril dan moet je ze juist uitklappen. Experimenteer er maar mee, en je zult vanzelf merken wat het beste voor je is.
 
Breedte
De verrekijker heeft twee oculairen die naast elkaar staan. Dit zijn de ronde glaasje waardoor u kijkt. De oculairen moeten op de zelfde afstand van elkaar staan als uw ogen. Dit doe je door beide delen van de kijker naar elkaar of van elkaar af te bewegen.

Dioptrie
Met de dioptrie instelling kun je een eventuele afwijking tussen de sterkte van je ogen compenseren. Het kan namelijk zo maar zijn dat je met het ene oog net iets anders ziet dan met het andere. Deze instelling zit meestal op het rechter oculair. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Check daarvoor de gebruiker handleiding. 
 
Hoe stel je het in? Kies een onderwerp op een redelijke afstand. Stel eerst het linkeroog scherp. Houd je rechteroog dicht. Sluit daarna je linkeroog en stel met de dioptrie instelling het rechteroog scherp.
 
Scherpstellen
Het laatste wat je nog moet doen is scherpstellen van de hele verrekijker. Zorg ervoor dat het object wat je in beeld hebt zo scherp mogelijk is.
 
Tip: Experimenteer er maar mee, en je zult vanzelf merken wat het beste voor je is.

Heeft u nog vragen neem dan contact met ons op via het contactformulier.
Bellen of mailen mag natuurlijk ook.
 
@