Top

Welke verrekijker?

Wil je een verrekijker aanschaffen dan heb je de keus uit vele soorten en maten. Hieronder staan een aantal zaken die je op weg helpen.
 
Vergroting
Het woord zegt het al “vergroting”. Dus hoe dichtbij kun je het onderwerp wat in beeld is dichterbij halen. Een grotere vergroting is niet altijd beter. Hoe groter de vergroting hoe lastiger het is om de kijker stil te houden zodat de kijker niet gaat trillen en het beeld onscherp wordt. Vanaf een vergroting van 12x keer is een statief noodzakelijk. Een statief is trouwels altijd handig, ook bij kleine kijkers.
 
Welke vergroting gebruikt je?
Lage vergroting, 4 tot 6 keer: sport, concert, theater
Medium vergroting, 7 tot 10 keer: vele doeleinden, jacht, natuur
Sterke vergroting, meer dan 10 keer: sterrenhemel en verre onderwerpen
 
Objectief
Het objectief, een verrekijker heeft er twee, zijn de grote glazen voorin de kijker. Hier komt het beeld binnen. Hoe groter het objectief, hoe groter het lichtverzamelend vermogen van de kijker. Het objectief is dus ook medebepalend voor de vergroting.

Dakant en porro
Er zijn twee soorten verrekijkers, de porro-verrekijkers en dakkant-kijkers. De duurdere kijkers zijn bijna allemaal dakkant-verrekijkerst. Ze zijn duurder dan porro-kijkers, maar ook compactert. Het grote voordeel van de porro-kijker is dat het beeld meer diepte heeft. Ze ziet dingen bijna echt in 3D. Bij dakkantkijkers ligt het oculair en het objectief in een lijn liggen. Bij porro-kijkers verspringen deze door gebruikmaking van prisma’s.
DAKKANT KIJKER EN PORRO KIJKER

Heeft u nog vragen neem dan contact met ons op via het contactformulier.
Bellen of mailen mag natuurlijk ook.

 
@